
 
 

Clinical Practice: Frequently Asked Question 
 

Q: Can we put Preop patients in the same area that we have patients 
recovering from anesthesia? 
 

A: This question is frequently submitted to the ASPAN Clinical Practice network. Many nurses asking 
this work in facilities where the staff members of preop and PACU may be one and the same. The 
question also arises as facilities are trying to make the most of the available staff later in the day. 
 
“Standard II- Environment of Care,” in ASPAN’s 2019-2020 Perianesthesia Nursing Standards, Practice 
Recommendations and Interpretive Statements states that “Preanesthesia patients are separated from 
patients undergoing procedures and/or recovering from anesthesia/sedation.”1 
 
In addition, this requirement for separation comes from the Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS). “The conditions for coverage at 42 CFR 416.44(a)(2) state that an "ASC must have a separate 
waiting area; a distinct area set aside for patients and families, outside of the areas used to prepare 
patients for their procedures, perform procedures, or recover from procedures.”2 42 CFR 416.2 defines an 
ASC as “a distinct entity that operates exclusively for the provision of surgical services. An ASC may not 
share space with another entity when the ASC is open.”3 We consider a "recovery room" to be an area 
where patients are brought to recover from procedures and are not yet discharged. Medicare regulations 
do not address specific requirements for a preop area. 
 
The implementation of this requirement can take several different forms. The most common scenario 
involves a setting where the number of staff is decreasing for the day and it is desirable to combine 
resources. In this case, preoperative patients may be in the same physical space as patients recovering 
from anesthesia or sedation. But they should be cohorted and separated as far away as physically 
possible from postanesthesia patients. Curtains should be used for privacy for the patient and family, and 
the level of noise should be kept down in the postanesthesia section of the room, so that patients waiting 
for their procedures do not hear activity related to patients waking up. It is also desirable to have separate 
staff, that is, a preop nurse is not also caring for a postanesthesia patient. These methods allow the 
facility to meet the standard while making practical use of resources and providing the appropriate 
environment for the patient. 
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